czwartek, 03 grudzień 2015

W związku z ukazaniem się artykułu w sprawie profanacji kościoła w Kawicach i planowanej zdaniem Młodzieży Wszechpolskiej profanacji kościoła w Krakowie pt. „Kraków: Nocne patrole w obronie świątyni.

Wszechpolacy strzegą kościoła św. Wojciecha” z dnia 1.12.2015r. na portalach internetowych PCh24.pl, KRESY.PL oraz artykułu dotyczącego tego samego tematu na stronie internetowej Gloria.tv, my rodzimowiercy polscy skupieni w Konfederacji Rodzimowierczej wyrażamy swój stanowczy sprzeciw wobec zawartych w tekście pomówień I insynuacji, jakoby profanacji mieli dopuszczać się rodzimowiercy.

W rzeczonym anonimowym artykule, czytamy iż, tu cytat: „Ataki na świątynie pod wezwaniem męczennika nawracającego pogan mogłyby więc wskazywać na neopogańskie i rodzimowiercze motywacje sprawców.” Insynuacje i domysły tego typu w naszym mniemaniu stanowią rodzaj nagonki na środowiska rodzimowiercze, która w konsekwencji prowadzić może do współczesnego tzw. „palenia czarownic”. Nie zgadzamy się również na manipulacje i stawianie znaku równości między rodzimowierstwem a satanizmem co również ma miejsce w tym artykule.

Zdecydowanie sprzeciwiamy się oskarżaniu o akty wandalizmu i wszelkiego rodzaju niszczenie miejsc kultów religijnych nas rodzimowierców, jednocześnie informujemy, że rodzimowiercze związki wyznaniowe działają w Polsce legalnie i potępiają tego typu zachowania. Ponadto, jeżeli organizacja Młodzież Wszechpolska, otrzymała informację, iż ma dojść do profanacji kościoła w Krakowie, to mamy nadzieję, że zgłosiła ten fakt organom ścigania.
W związku z naszym powyższym stanowiskiem żądamy sprostowania i usunięcia z wyżej wymienionych stron internetowych informacji o rzekomej odpowiedzialności za ten niegodny czyn środowisk rodzimowierczych.

Konfederacja Rodzimowiercza

Stowarzyszenie Żertwa