TEMAT: Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 6 lata 6 miesiąc temu #1002

  • Nord
  • Nord Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 292
Napój bardzo smaczny, (sam chętnie żłopię ;) ). Wrzucam przepisy z RBI:
Kilka przepisów na kwas
Kwas chlebowy.(ten przepis już wypróbowałem i wyszedł wyborny)
1kg suszonego razowca, może być też sitek, ale nie na polepszaczach. 50 dag cukru, 5 dag drożdży, 5 l wody, rodzynek po uważaniu.

Suszony chleb zalać wrzątkiem, gotować 15 min, odstawić na 3-4 godziny. Przecedzić, dodać wymieszane z cukrem drożdże, odstawić na 12 godzin do fermentacji. Zdjąć resztę piany i przez sitko rozlać kwas do butelek, dodając do każdej rodzynki. Ja na litrową butlę po mazowszance dawałem 6-10szt. Dobrze zamknąć, odstawić w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach zdatny do picia.
Częściowo chleb można zastąpić suszem owocowym. suszone nad piecem obierki z jabłek lub śliw

Kwas kminkowy LITEWSKI.
15 dag kminku (suszone nasiona), 40 dag cukru, 5l wody, 0,5 cytryny, 1 dag drożdży.
Płukany kminek zalać wodą, gotować pod przykryciem 0,5 godziny. Kminek odcedzić a
do wywaru dodać skrojoną w plasterki cytrynę i cukier. Po ostudzeniu dodać roztarte z cukrem drożdże i przetrzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Przecedzić, rozlać do butelek, można dać rodzynki, szczelnie zamknąć, odstawić w chłód na przynajmniej 3 dni.

Kwas chmielowy.
10l wody, 10 dag chmielu (suszonego, tylko szyszki), 10-20 dag drożdży, 1 kg cukru, 0,5 l miodu, skórka czarnego chleba.

Chmiel gotować w wodzie 15-20 min, odstawić na kilka godzin w garnku z pokrywką.
Odcedzić, ustany płyn odlać, nieco podgrzać. Dodać cukier, miód, roztarte z cukrem drożdże, skórkę z czarnego chleba i postawić w ciepłym miejscu na 1 dzień. Cedząc zlać do beczułki lub rozlać do butelek i szczelnie zamknięte przechowywać w chłodzie.
Kwas chmielowy jest mocny i może być dłużej przechowywany.

Kwas miodowy.
1l miodu, 10l wody, 20 dag drożdży, 20 dag rodzynek, 3-5 cytryn, trochę cukru.

Miód zalać wrzątkiem i rozpuścić, po schłodzeniu dodać roztarte z cukrem drożdże, odstawić na 24 godziny. Zdjąć pianę, wycisnąć sok z cytryn i dodać do roztworu miodu. Rozlać do butelek, dodać rodzynki, szczelnie zamknąć i odstawić w chłód na trzy dni.

Kwas wiśniowy.
5l wody, 2 dag chmielu, 2l wiśni, 1 kg cukru, 5-10 dag drożdży.

Chmiel gotować 15 min, odcedzić. Dodać sok wyciśnięty z wiśni ( nie parowany). Dodać cukier, roztarte drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na 12- 24 godziny. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w chłód na 2-3 dni. To mocniejszy kwas, może postać dłużej.
Pobrane z:http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=10609&page=1
Podnieś swą broń, bo tam stoi Twój wróg
To Twoja ziemia, tutaj Ty jesteś panem!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Logowanie

Najbliższe święto

Kupała 21.06.2018 20:00 2 Dni Kupała

Ostatnio na forum

1996-2018 Rodzima Wiara
ontwerp en implementering: α CMa Σείριος