TEMAT: kołacz

kołacz 5 lata 7 miesiąc temu #4688

  • Wizymir
  • Wizymir Avatar
  • Offline
  • Zrzeszony
  • Posty: 25
jakiś dobry przepis?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

kołacz 5 lata 7 miesiąc temu #4695

Ostrzegam, że nie próbowałem (do przetestowania :evil: ) i nie jest to raczej przepis historyczny.
Potrawy regionalne napisał:
Składniki:
2kg mąki, litr mleka, 10dag drożdży, szklanka oleju, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 4 żółtka, łyżeczka soli.

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, jaja i cukier.
Wyrabiać chwilę, następnie dodać olej i dalej wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ułożyć na natłuszczonej foremce i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, udekorować warkoczykami, listkami z ciasta i piec.

Przepis pochodzi z tej strony

Dodam, że według posiadanej przeze mnie wiedzy Kołacz na Podlasiu nazywał się Korowajem. Był pieczony z mąki pszennej. Historycznie by było na zaczynie bez dodatku drożdży ale takiego przepisu nigdzie jak na razie nie widziałem. Dawnymi czasu używano mąki z pełnego przemiału współcześnie do wypieku pieczywa stosuje się w przypadku mąki żytniej klasę wyższą jak 800 a pszennej wyższą od 1000.

Poluję teraz na jedną książkę jak ją upoluję to może znajdę tam przepis tradycyjny/historyczny na zakwasie bez drożdży.

Slava Bohom!
"Głód, powietrze, ogień, woda
I wszelaka zła przygoda
Będą temu, kto by starą
Ojców swoich wzgardził wiarą!"

Fragment Pieśni Bojana
Ostatnio zmieniany: 3 lata 3 miesiąc temu przez Twardostoj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

kołacz 3 lata 5 miesiąc temu #7095

  • Bożena
  • Bożena Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 11
Spróbuję Zrobić taki kołacz na Nowy rok .Potem zapoznam się z jego smakiem w dalszej Fazie zaryzykuję i poczęstuję znajomych
//////////////////////////////////////////////////////////////
Na Podlasiu były też sękacze Ale to chyba nieco inny rodzaj ciasta
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

kołacz 3 lata 5 miesiąc temu #7097

Bożena napisał:
Na Podlasiu były też sękacze Ale to chyba nieco inny rodzaj ciasta

Sękacze zwane też chyba z Niemiecka Bankehunami są dalej pieczone. Rodzaj ciasta jest inny ale i do wypieku potrzeba rożna, które obracając się polewa ciastem. :P
"Głód, powietrze, ogień, woda
I wszelaka zła przygoda
Będą temu, kto by starą
Ojców swoich wzgardził wiarą!"

Fragment Pieśni Bojana
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Logowanie

Najbliższe święto

Kupała 21.06.2018 20:00 2 Dni Kupała

Ostatnio na forum

1996-2018 Rodzima Wiara
ontwerp en implementering: α CMa Σείριος