TEMAT: Gulasz Słowiański

Gulasz Słowiański 5 lata 4 miesiąc temu #5194

  • LeszyMir
  • LeszyMir Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 13
- 5 l. Wody
- 2 kg. Mięsa wołowego lub mieszanka mięs
- 1 kg. słoniny
- 1,5 kg kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 3 łyżki masła
- 2 kg. Marchwi
- 4 Korzenie chrzanu
- Grzyby
- Rzepa
- Kalarepa
- Biała rzodkiew
- Liście bobkowe
- Liście mięty
- Gorczyca
- Ziarna jałowca
- Sól
Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do kociołka mieszając aż zrobią się skwarki. Na powstały w ten sposób tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa. Smażymy. Gdy mięso się podsmaży zalewamy wszystko wodą, dodając liście babkowe, mietę, chrzan i ziarna jałowca, gorczycę oraz grzyby i gotujemy. Po jakimś czasie gdy mięso będzie już w miarę miękkie wyjmujemy chrzan, babkowe liście i dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa. Gdy mięso już jest miękkie a warzywa ugotowane do kociołka wsypujemy kaszę jęczmienną. Gotujemy. Gdy kasza już będzie obgotowana zdejmujemy kociołek z ognia i odstawiamy aby gulasz doszedł. Gdy kasza już spęcznieje dodajemy masło i mieszamy aż się wchłonie.

Samo słowo Gulasz jest pochodzenia węgierskiego po Słowińsku była by ro Zupa z KROWY :woohoo: nie znam dawanej nazwy zupy z mięsa krowiego :dry:
Ostatnio zmieniany: 5 lata 4 miesiąc temu przez LeszyMir.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Logowanie

Najbliższe święto

Kupała 21.06.2018 20:00 2 Dni Kupała

Ostatnio na forum

1996-2018 Rodzima Wiara
ontwerp en implementering: α CMa Σείριος