• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Podpłomyki

Podpłomyki 5 lata 4 miesiąc temu #5198

  • LeszyMir
  • LeszyMir Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 13
Czyli taki Podpłomyk skład :

- maka
- woda
- sól (wed. uznania :woohoo: )
Robimy ciasto na oko odrywamy kawałek rozwałkowujemy na plaster i pieczemy na blaszce można na ognisku na dużym nagrzanym kamieniu .
Ja zawsze jem z miodem. - daje wtedy mniej soli .... Metoda takich wypieków była modyfikowana ulepszana czasem smarowano je jajkiem czasem stosowano cebule potem smarowano miodem itp . ale podstawowy skład jest taki sam :) Można dodać Kminek . Podpłomyki często pieczono jako pierwszy wypiek przed właściwym jakim był do celowo chleb aby sprawdzić czy cisto jest odpowiednie albo czy piec nagrzany . Taki prosty wypiek bez zakwasu .. Można użyć zioła do smaku :) jeśli ktoś lubi Pikantne .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Podpłomyki 5 lata 3 miesiąc temu #5205

Przypomina mi to coś podobnego,jak moja babcia kroiła na drobne plasterki surowe ziemniaki i kładła je na rozgrzaną blachę starego pieca i tak przypiekała i na to dawała tłusty gotowany drobno pokrojony boczek.Nie jadłem czegoś takiego od 20 lat .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Podpłomyki 3 lata 10 miesiąc temu #6775

Mój dziadek kroił surowego ziemniaka na pół i kładł na rozgrzaną blachę na piecu, gdy się dobrze przypiekł to zdejmował ziemniaka odkroił plasterek i znowu kładł. Z tego co pamiętam, to super smaczne, niech się schowają wszelkie chipsy :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Podpłomyki 3 lata 10 miesiąc temu #6779

WUjazdowianin napisał:
Mój dziadek kroił surowego ziemniaka na pół i kładł na rozgrzaną blachę na piecu, gdy się dobrze przypiekł to zdejmował ziemniaka odkroił plasterek i znowu kładł. Z tego co pamiętam, to super smaczne, niech się schowają wszelkie chipsy :P

Mało wydajny był. :P

Ja u Siebie w chacie mam piec kaflowy i kroję kartofle w plastry i wszystkie na raz kładę na blachę. :P

Rzeczywiście lepsze od Chipsów. :P
Można to zrobić również na ognisku podczas Biwaku na łonie natury. Wystarczy znaleźć odpowiednio duży płaski Kamień lub kilka mniejszych, które po ułożeniu przy Sobie utworzą jedną płaszczyznę, rozpalić na nich ogień i po powiedzmy dwóch godzinach (w zależności od temperatury i wilgotności podłoża czas ten może ulec wydłużeniu lub skróceniu) gdy Kamienie są już mocno nagrzane zgarnia się żar i popiół obmiata jakąś gałązką czy prowizoryczną miotełką i można "smażyć" nie tylko plastry kartofli ale również cienkie kawałki surowego mięsa. :P
"Głód, powietrze, ogień, woda
I wszelaka zła przygoda
Będą temu, kto by starą
Ojców swoich wzgardził wiarą!"

Fragment Pieśni Bojana
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Podpłomyki 3 lata 9 miesiąc temu #6835

  • Sowa
  • Sowa Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 4
Ja dodaję zioła prowansalskie, pychota :D
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Podpłomyki 2 lata 4 miesiąc temu #7913

Chyba nie ma łatwiejsze przepisu! Uwielbiam podpłomyki i bardzo często je wykonuję, to idealna baza do różnych dodatków. Ja uwielbiam ziołowe sosy z którymi jem podpłomyki. Smakują idealnie w takim połączeniu.
polecam Oczyszczanie karmy - warto :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2

Logowanie

Najbliższe święto

Kupała 21.06.2018 20:00 2 Dni Kupała

Ostatnio na forum

1996-2018 Rodzima Wiara
ontwerp en implementering: α CMa Σείριος