TEMAT: Chleb domowej roboty

Kwas chlebowy 5 lata 10 miesiąc temu #4312

Sprawdzone u mnie w domu rodzinnym pieczemy ten chleb już dosyć długo dodając również trochę kwasu chlebowego do dzieży z zrobionego wcześniej chleba z każdym wypiekiem coraz lepszy chleb.
Pieczemy w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem na liściach chrzanowych. Podobno dzieża chlebowa (to w czym się wygniata ciasto) z dębiny jest lepsza tak mówiła moja śp. Babka przynajmniej.
Paulina Stępień napisał:
Jak upiec chleb?

Wybór mąki:
najzdrowsze jest pieczywo razowe. Do przygotowania takiego pieczywa wykorzystuje się mąkę żytnią, lub pszenną razową. Mąka razowa wyróżnia się tym, że zawiera więcej wartościowych mikroelementów niż mąka oczyszczona. Wybierając mąkę, należy zwrócić uwagę na jej typ. Do przygotowania pieczywa razowego potrzebna będzie mąka typu 2000, ewentualnie 1800. Jeżeli warunki na to pozwalają, możemy samodzielnie zmielić ziarna w domu

Przygotowanie zakwasu:
oprócz mąki, niezbędny jest zakwas. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący.

Jak przygotować zakwas?
Do wyhodowania zakwasu potrzebna będzie mąka żytnia razowa (typ 2000) i woda. Do naczynia (może to być słoik lub większy pojemnik) wlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy 1/2 szklanki mąki. Następnie mieszamy i odstawiamy. Po około 24 godzinach, dodajemy 1/3 szklankę mąki i 1/3 szklanki wody i wszystko znowu mieszamy. Tą czynność powtarzamy przez kilka dni – zakwas powinien być gotowy 5-7 dnia. Rozpoznamy że zakwas jest gotowy po tym, że pojawią się na nim lekkie bąbelki i nabierze delikatnie kwaśnego zapachu. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty. Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce. Trzeba go co kilka dni dokarmiać, czyli dodawać mąkę i wodę

Przygotowanie zaczynu i ciasta właściwego:
przygotowanie chleba na zakwasie przebiega na dwóch etapach. Pierwszy to przygotowanie zaczynu, a drugi to przygotowanie ciasta właściwego z wykorzystaniem zaczynu. Zaczyn, to zakwaszona część przyszłego chleba. Aby uzyskać zaczyn, mieszamy mąkę, wodę i zakwas w odpowiednich proporcjach. Zaczyn powinien wyrastać przez około 8 godzin. Mając gotowy zaczyn, możemy przygotować ciasto właściwe. Dodajemy zaczyn, a także mąkę i wodę, ewentualnie także cukier nierafinowany, sól morską i różne dodatki, jak nasiona czy suszone owoce. Dzięki tym dodatkom chleb za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej

Przepis na prosty chleb na zakwasie:
Zaczyn: 60 g zakwasu, 90 g mąki, 90 g wody. Wszystko mieszamy w misce i odstawiamy, na około 8 godzin (przykrywamy ściereczką kuchenną).
Ciasto właściwe: cały zaczyn, 280 g wody, 300 g mąki, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka cukru, ewentualnie garść nasion słonecznika, rodzynek, sezamu itp. Mieszamy składniki i przekładamy ciasto do foremki (z podanych składników wychodzi półkilogramowy bochenek chleba, właściwa foremka ma 20 cm długości), a następnie przykrywamy ją i odstawiamy na 2-5 godzin. Ciasto w foremce powinno zwiększyć swoją objętość. Następnie wstawiamy foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy około 35-40 minut. Po upieczeniu czekamy, aż chleb całkowicie ostygnie – najlepiej całą dobę i dopiero wtedy kroimy go na kromki
"Głód, powietrze, ogień, woda
I wszelaka zła przygoda
Będą temu, kto by starą
Ojców swoich wzgardził wiarą!"

Fragment Pieśni Bojana
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb domowej roboty 5 lata 2 miesiąc temu #5407

Witam. Odwiedzając WP udało mi się spotkać bardzo ciekawy przepis na chlebek. :) Postanowiłem podzielić się nim z Wami :)

Proces wypieku chleba według Adama Pietrygi: Na samym początku przygotowujemy zakwas i mąkę. Następnie zarabiamy ciasto w specjalnej wannie i później odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie pieca, poprzez rozpalenie drewna w jego wnętrzu i rozgrzania go do temperatury 700 stopni Celsjusza.

Gdy piec osiągnie tę temperaturę, specjalnym zgrzebłem wygarniamy przepalony żar i dokładnie wymywamy dno pieca mokrą szmatką.

Temperaturę pieca sprawdzamy poprzez posypanie jego wnętrza mąką, która nie może się przypalić i ostatecznie doprowadzamy piec do temperatury 230 stopni Celsjusza, poprzez regulowanie specjalnej klapy przysłaniającej komin. Wracamy do ciasta, które należy teraz ponownie ręcznie wyrobić, aby później przełożyć je do koszyków, które uformują nam kształt naszego chleba.

Następnie po raz kolejny odkładamy wszystko w ciepłe miejsce i oczekujemy na ponowne wyrośnięcie ciasta, tym razem już w koszykach. Gotowe uformowane ciasto odkładamy za pomocą specjalnej łopaty piekarniczej do nagrzanego pieca, który podczas procesu wyrabiania ciasta ciągle doglądamy.

Należy pamiętać o pokropieniu ciasta wodą i zrobienia znaku krzyża przed włożeniem ciasta do pieca, gdyż te czynności są bardzo istotne dla udanego wypieku.

Proces wypiekania chleba trwa około 1,5h, w tym czasie należy kontrolować temperaturę naszego pieca i zwilżać chleby wodą. Gdy są już gotowe wyjmujemy je i odkładamy w chłodne miejsce, aby ostygły i przykrywamy je lnianą ścierką.

Podczas jednego procesu można wypiec około 11 chlebów. Charakterystyczne dla tego rodzaju wypieku jest to, że nasz chleb nie straci swej świeżości nawet po tygodniu.

Smacznego! :)
Kto ty jesteś? Polak mały,
Polak – znaczy człowiek śmiały,
Śmiały myślą, mową , czynem,
Polak – prawym Słowianinem,
A Słowianin – to poganin!
Tako uczą mię rodzice,
Tako wierzę. Tym się szczycę.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb domowej roboty 2 lata 4 miesiąc temu #7902

Kamcio Jumper napisał:
Witam. Odwiedzając WP udało mi się spotkać bardzo ciekawy przepis na chlebek. :) Postanowiłem podzielić się nim z Wami :)

Proces wypieku chleba według Adama Pietrygi: Na samym początku przygotowujemy zakwas i mąkę. Następnie zarabiamy ciasto w specjalnej wannie i później odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie pieca, poprzez rozpalenie drewna w jego wnętrzu i rozgrzania go do temperatury 700 stopni Celsjusza.

Gdy piec osiągnie tę temperaturę, specjalnym zgrzebłem wygarniamy przepalony żar i dokładnie wymywamy dno pieca mokrą szmatką.

Temperaturę pieca sprawdzamy poprzez posypanie jego wnętrza mąką, która nie może się przypalić i ostatecznie doprowadzamy piec do temperatury 230 stopni Celsjusza, poprzez regulowanie specjalnej klapy przysłaniającej komin. Wracamy do ciasta, które należy teraz ponownie ręcznie wyrobić, aby później przełożyć je do koszyków, które uformują nam kształt naszego chleba.

Następnie po raz kolejny odkładamy wszystko w ciepłe miejsce i oczekujemy na ponowne wyrośnięcie ciasta, tym razem już w koszykach. Gotowe uformowane ciasto odkładamy za pomocą specjalnej łopaty piekarniczej do nagrzanego pieca, który podczas procesu wyrabiania ciasta ciągle doglądamy.

Należy pamiętać o pokropieniu ciasta wodą i zrobienia znaku krzyża przed włożeniem ciasta do pieca, gdyż te czynności są bardzo istotne dla udanego wypieku.

Proces wypiekania chleba trwa około 1,5h, w tym czasie należy kontrolować temperaturę naszego pieca i zwilżać chleby wodą. Gdy są już gotowe wyjmujemy je i odkładamy w chłodne miejsce, aby ostygły i przykrywamy je lnianą ścierką.

Podczas jednego procesu można wypiec około 11 chlebów. Charakterystyczne dla tego rodzaju wypieku jest to, że nasz chleb nie straci swej świeżości nawet po tygodniu.

Smacznego! :)

Bardzo ciekawy przepis. Ja coraz częściej decyduje się na pieczenie chleba samodzielnie. Taki jest najzdrowszy i smakuje wspaniale. Znalazłam ostatnio przepis na pieczenie chleba w garnku zamiast w formie, stosowaliście taki "zamiennik"?
polecam Oczyszczanie karmy - warto :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Logowanie

Najbliższe święto

Kupała 21.06.2018 20:00 2 Dni Kupała

Ostatnio na forum

1996-2018 Rodzima Wiara
ontwerp en implementering: α CMa Σείριος