Sok brzozowy znany jako oskoła wykorzystywany był w medycynie ludowej Słowian w celu wzmocnienia układu odpornościowego i zapobieganiu infekcjom wirusowym. Nasi przodkowie zauważyli również, że
sok brzozowy ma pozytywny wpływ na wrzody i dzięki sporemu nagromadzeniu minerałów potrafi wyciągnąć z anemii.
Oskołę można zacząć pozyskiwać już wiosną, przed wypuszczeniem pierwszych liści przez brzozę.
Są na to 3 znane metody, ja jednak opiszę swoją ulubioną:
Najskuteczniejszą i najszybszą metodą na pozyskanie soku z brzozy (zdjęcie powyżej) jest wywiercenie otworu o głębokości ok. 2-3cm w pniu drzewa. Następnie wtykamy w ten otwór rynienkę (można ją wykonać z gałązki brzozy), pod rynienkę podstawiamy naczynie do którego zbieramy oskołę. Z jednego sporego drzewa bezpiecznie można pozyskać 2-4 litry soku. Po tym zabiegu wywiercony otwór zatykamy kołkiem z brzozy, aby drzewo nie zachorowało. Niestety jest to bardzo inwazyjny sposób, lecz najskuteczniejszy jeśli potrzebujemy dużych ilości soku w krótkim czasie.
Tak pozyskany sok można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Zainteresowanych poznaniem innych metod na pozyskanie soku z brzozy i właściwości owego trunku zapraszam na stronę:
https://slowianskibestiariusz.pl/zycie-slowian/przepisy/sok-brzozowy/